Kansrijke innovaties in bouw en transport

Kansrijke innovaties in bouw en transport

Om groene innovaties die goed zijn voor het klimaat en de luchtkwaliteit te versnellen zal er een budget van 87 miljoen worden vrijgemaakt door het bedrijfsleven, het kabinet en de EU samen.

Minister Van Veldhoven van Wonen en Milieu zegt hierover: “Het geld gaat naar ondernemers die graag willen innoveren, maar een zetje nodig hebben om een investering te kunnen doen. Wij ondersteunen hen graag door dat kleine financiële zetje te geven”.

Het kabinet stelt 34,5 miljoen euro beschikbaar, betrokken bedrijven 47 miljoen en de EU 5,9 miljoen. “Ik ben blij dat we samen bijna 90 miljoen kunnen investeren”, zei Van Veldhoven. “We zien dat dat goed is voor Nederland, maar je ziet ook dat het een kans kan zijn voor de bedrijven die de technologie ontwikkelen. Er zal ook uit andere landen vraag komen naar dit soort technologie.”

Het terugdringen van de CO2- en stikstofuitstoot en het bieden van kansen aan bedrijven zijn belangrijke onderdelen van het plan. Er zijn een hoop mogelijkheden, maar zonder financiële hulp is het vaak erg moeilijk om een lang en duur traject te starten om te zoeken naar een milieuvriendelijk alternatief voor de manier waarop nu dingen gedaan worden.

Alternatieve aandrijving

Een mooi voorbeeld van een milieuvriendelijk initiatief is het gebruik van waterstof als aandrijving. Zo is er een transportbedrijf in Rotterdam dat een zware kraanwagen en oplegger voor stenen op stroom wil laten rijden in plaats van op diesel. Ze worden uitgerust met mobiele laders die tijdens het laden en lossen snel opgeladen kunnen worden, zodat ze een grote actieradius hebben.

Een ander voorbeeld is een bedrijf in Hoogezand dat veegwagens bouwt. De klant kan kiezen voor een waterstof- of een batterij-variant. Begin 2021 gaan in Groningen en Rotterdam de eerste wagens rijden.

De 87 miljoen euro wordt verdeeld over 43 projecten in de scheepvaart, de bouw en het wegtransport. Ook gaat er geld naar laadpalen en nieuwe waterstoftankstations. ‹‹

Bron: nos.nl