Innovatie is niet nieuw

In deze uitgave staat innovatie centraal. Dat is geen simpel en eenduidig concept. Het ene nieuwe idee lokt het andere uit, en dat is weer een bouwsteen voor het volgende. Op dit moment lijken we in een stroomversnelling te zijn terechtgekomen. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op in alle levensgebieden en sectoren. 

Teleportatie behoort nog tot de sciencefiction, net als de mogelijkheid om apparaten te besturen met je gedachten. En wat dacht je van virtueel aanwezig zijn op een andere locatie met behulp van een hologram?

Zelfherstellend beton 

Toch is er al veel mogelijk dat we nog niet zo lang geleden tot het rijk der fantasie rekenden. Kijk maar eens naar de mogelijkheden van 3D-printen en virtual reality. Een uitdaging kan nog zo groot zijn, er wordt altijd wel gewerkt aan een oplossing, want uitvindingen en vernieuwingen ontstaan meestal met een goede reden. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van zelfherstellend beton? Dat is beton dat op eigen houtje scheuren kan repareren met behulp van bacteriën. De levensduur van materiaal kan zo worden verlengd en het is hartstikke handig om te gebruiken op plekken waar je moeilijk bij kunt. 

3D-printing 

In de bouw zijn er trouwens heel veel nieuwe technieken en mogelijkheden. Begrijpelijk, want de sector staat bol van de uitdagingen op het gebied van kwaliteit, kosten, tijd en duurzaamheid. Zo kan 5D Macro BIM helpen om een bouwproces te optimaliseren, te simuleren en te controleren met behulp van een digitaal model. 3D-printing wordt in de sector ook toegepast. Met deze techniek kunnen bijvoorbeeld nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt uit gerecyclede grondstoffen. Dit kan de diversiteit en circulariteit van het bouwproces vergroten en afval verminderen. Of denk aan een legertje robots die samen kunnen bouwen zonder menselijke tussenkomst. Dit kan de productiviteit en veiligheid verhogen en arbeidsrisico’s verminderen.

Ken je trouwens de Wolk heupairbag al? Dit is een innovatie in de zorg die bestaat uit een gordel met sensoren en airbags die gedragen kan worden door ouderen met een groot risico op vallen. Nieuw is ook de smartwatch voor Parkinson. Daarmee kan inzicht in het verloop van de ziekte en het effect van medicijnen worden gemonitord. Andere geweldige innovaties in de zorgsector zijn virtual reality exposure therapie om mensen met angststoornissen te helpen, thuismonitoring zwangerschap en robot-dinosaurussen die fungeren als huisdieren voor ouderen om eenzaamheid te verminderen.

Robotwagentjes 

In de logistiek zijn de innovaties ook niet van de lucht. Je weet vast al wel van het bestaan van robotwagentjes die orders kunnen picken. Maar wist je ook al dat vrachtwagens elektronisch aan elkaar gekoppeld kunnen worden om in colonne te rijden? Denk bijvoorbeeld ook aan predictive analytics die toekomstige vraag en aanbod kunnen voorspellen. Dit kan de planning en het voorraadbeheer verbeteren en verspilling voorkomen.

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. Het zit blijkbaar in de mens ingebakken om nieuwe kennis, producten, diensten en processen te ontwikkelen. Dat is iets van alle tijden. Vernieuwing is niet nieuw.