‘In de horeca leer je dingen waar je in het gewone leven veel aan hebt’

Aan het Zuidlaardermeer in Kropswolde ligt een verborgen parel: Beachclub Vifero. De WerkWijzer is er een kijkje gaan nemen en heeft met bedrijfsleider Florian Renkema gesproken over wat je nou eigenlijk voor persoon moet zijn om het leuk te vinden in ‘de’ horeca en wat je het beste kunt doen als je ergens wilt gaan solliciteren. ‘Wij leiden al onze medewerkers zelf op. Het allerbelangrijkste voor ons is dat je enthousiast bent en past in het team, ‘vertelt Florian. 

Het is aantrekkelijker dan ooit om in de horeca te werken. De voorwaarden zijn nog nooit zo gunstig geweest en de meeste werkgevers zijn flexibeler dan vroeger. Florian: ‘De lonen zijn hoger geworden en er is meestal meer mogelijk qua werktijden. In de horeca leer je dingen waar je ook in het gewone leven heel veel aan hebt. Niet alleen over eten en drinken, maar ook over hoe je met mensen omgaat.’

Dienbladen 
Sinds een flinke tijd al is het voor restaurants best lastig om goed personeel te vinden. Dat betekent dat het relatief eenvoudig is om werk te vinden in de bediening of in de keuken. Wie al een diploma heeft, zit waarschijnlijk gebakken. Zeker als kok. Als sollicitant van nu mag je dus echt wel je wensen hebben en is het belangrijk dat je weet wat bij jou past. Toch moet je wel degelijk talent hebben. Florian: ‘Veel vaardigheden zijn aan te leren en verder te ontwikkelen. Wel moet je in elk geval goed kunnen samenwerken met je collega’s en een gastvrij iemand zijn. Als je niet houdt van contact maken, dan wordt het ingewikkelder. Er is een groot verschil tussen dienbladen wegbrengen en mensen bedienen. Het gaat in dit vak namelijk eigenlijk helemaal niet om het verkopen van eten en drinken. Dat kunnen gasten thuis ook wel. Het gaat vooral om sfeer en beleving. Mensen zijn er even uit en willen een gezellige tijd hebben. Verder is het goed als je weet wat je serveert en dat je iets over de gerechtjes kunt vertellen.’

Je hele houding 
Als er iemand komt solliciteren, dan ziet Florian binnen tien seconden of er een klik is. Hij legt uit: ‘Het gaat dan om de hele houding van iemand. Hoe je kijkt, zit en praat, is belangrijker dan wat je zegt. Soms maak ik echt leuke dingen mee hier met sollicitanten. Zo kwam er laatst een 14-jarige die zich echt supergoed had voorbereid. Normaal gesproken stel ik de vragen, maar in dit geval vroeg hij mij het hemd van het lijf. Over ons restaurant, maar ook over wat we precies van hem verwachtten. Ik was helemaal verrast. En als we het hebben over leerling-koks, dan raad ik je aan om een stageplek te zoeken waar je kunt leren wat je leren wilt, want dan heb je er uiteindelijk het meeste aan.’ ‹‹