‘Ik ben blij dat ik de stap naar infra gezet heb!’

Student Joey van Laere (31) volgt momenteel de opleiding ‘monteur laagspanning’ bij opleidingscentrum Gelderpoort. Als vader van drie kinderen wilde Joey een toekomst opbouwen met zekerheid voor zichzelf en zijn gezin. Daarom maakte hij een carrière switch.  ‘Ik ben super blij dat ik dit gedaan heb, want dit is echt werk dat ertoe doet en het bedrijf waar ik voor werk investeert echt in mij. Bij Van Gelder ben ik iemand en dat voelt goed, ‘vertelt Joey. 

Tot vorig jaar werkte Joey in de procestechniek. Dat vond hij best leuk en het verdiende niet slecht, maar mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen waren er eigenlijk niet. Bovendien sloten de arbeidsvoorwaarden niet aan bij zijn wensen. Joey: ‘Er werd gewerkt in ploegen en het was niet duidelijk of ik de baan kon houden. Daarom ging ik om me heen kijken en zag ik dat ze bij Van Gelder mensen zochten die willen werken en leren. Het beroep, het salaris en de baangarantie vond ik aantrekkelijk en ik heb dus meteen mijn CV gemaild. Dezelfde dag nog belden ze me en niet veel later kon ik al beginnen.’

Iedereen is even belangrijk 
Van Gelder is een aannemer die boven- en ondergrondse infrastructuur realiseert. Hoewel er tegenwoordig ruim 1200 mensen aan het werk zijn bij Van Gelder, merk je nog steeds aan alles dat het van oudsher een familiebedrijf is. Joey: ‘Iedereen is hier even belangrijk. Of je nu de directeur bent, al jarenlang monteur bent of een BBL-opleiding volgt op Gelderpoort en tegelijkertijd werkt in de praktijk. Je doet het met elkaar hier. We zorgen er samen iedere dag voor dat Nederland een stukje mooier wordt. En ik heb gemerkt, dat als je je echt inzet, ze heel veel voor je over hebben. Ik heb nu bijvoorbeeld al een vast contract, een auto van de zaak, bedrijfskleding: er wordt hier in je geïnvesteerd.’

Heel veel kansen in de infra 
Voor wie wil werken, zin heeft om aan te pakken en gemotiveerd is om te leren, zijn er heel veel kansen in de infra. Jammer genoeg is nog niet het hele vakgebied zichtbaar voor iedereen en dat mag zeker veranderen. Joey: ‘Je denkt er niet zo gauw over na dat water niet vanzelf uit de kraan komt en dat het internet niet uit zichzelf sneller werkt. Er zijn vakmensen nodig. Ik zit op de afdeling verkeerstechniek en houd me onder andere bezig met het aansluiten van lichtmasten, sleuven graven en het leggen van kabels. Het is een stoere job waarin je niet bang moet zijn om je handen vies te maken. En je levert ook nog een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.’

Digitale leeromgeving 
Opleiding en ontwikkeling is zeer belangrijk voor Van Gelder. Daarom heeft het aannemersbedrijf een eigen opleidingscentrum. Gelderpoort heeft volledig uitgeruste praktijkruimten voor gas-, water-, warmte, midden- en laagspanning en er wordt gewerkt met eigentijds lesmateriaal dat nauwgezet aansluit bij de praktijk. De theorielessen voor de vakopleidingen bereiden cursisten optimaal voor op het examenprogramma van het ROC. Het lesmateriaal voor de theorielessen is samengesteld door de stichting Blei, in nauwe samenwerking met o.a. Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer van Bouwend Nederland. Joey: ‘Via Blei kan ik inloggen in een digitale leeromgeving. Ik kan daarin opdrachten en toetsen maken en de theorie wordt op een echt duidelijke manier uitgelegd. Het BPV boek zit er ook in en daarin kunnen mijn docenten en ik heel snel en makkelijk opdrachten uploaden, nakijken en bespreken. Je hebt wel discipline en doorzettingsvermogen nodig, maar daar krijg je veel voor terug.’

Go Pro camera 
Een ander innovatief instrument om werken en leren op een toekomstgerichte manier aan te pakken is de inzet van de Go Pro camera. Op de helm van een student wordt een camera geplaatst en zo kunnen zijn werkzaamheden worden gefilmd en daarna geüpload in een programma. Joey: ‘De praktijkbegeleider kan zo makkelijk je werk beoordelen zonder fysiek aanwezig te zijn. Voor een heleboel jongens is de Go Pro ook handig, omdat ze geen lange verslagen hoeven te schrijven. Dit gaat natuurlijk veel makkelijker.’

Je gaat het maken in de bouw
De bouw & infra zijn op zoek naar mensen op alle niveaus. Wil jij meer weten over werken in de bouw & infra? Ga dan naar jegaathetmaken.nl of volg ‘jegaathetmaken’ op YouTube en Instagram. Bekijk inspirerende en gave filmpjes en ontdek welke verschillende beroepen er zijn in de bouw & infra. 

Geen stress 
De bouw & infra staat open voor jongens en meiden die affiniteit hebben met techniek en die gemotiveerd zijn een eigentijds vak te leren. Joey: Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen en heb er zelfs een beetje spijt van dat ik niet eerder voor deze richting heb gekozen. Ja, ik heb het nu echt naar mijn zin en ik voel me zeker geen nummer hier. Ik werk onder spanning, maar zonder een greintje stress!’ ‹‹