I want the coolest job!

Ben je een avonturier, doener, ontdekker, wereldverbeteraar en/of creatieveling? Goed nieuws, in de koudetechniek zijn we op zoek naar jou! Met koudetechniek kun je ruimtes, voorwerpen en materialen koel houden. Hierbij halen we de warmte ergens weg en geven we het op een andere plek weer af. Dit proces gebeurt bijvoorbeeld in een koelkast. 

De warmte in de koelkast wordt onttrokken (producten blijven zo gekoeld) en buiten de koelkast weer afgegeven (je voelt een warme luchtstroom). Je staat er niet altijd bij stil, maar koudetechniek kom je overal tegen! 

Koudetechniek is overal 
Koudetechniek zie je ook terug in de diverse studierichtingen waar je voor kunt kiezen. Ligt je hart bij mens en gezondheid? Kijk dan hoe een ziekenhuis ’s zomers koel kan blijven. Spreekt een beroep in de voeding en natuur jou meer aan? Goede productkoeling is hierbij van groot belang, want niemand wil bedorven voedsel in de winkel of thuis. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. 

Mens & Gezondheid
In de zorg is het van belang dat medicijnen op de juiste temperatuur opgeslagen worden. En de lucht in de operatie- of patiëntenkamers moet goed gereinigd en gekoeld worden met behulp van luchtzuivering en luchtbevochtiging. Dit is van essentieel belang voor de gezondheid van de patiënt en arts, maar ook voor de kwaliteit van de apparatuur. 

Energie, Water & Veiligheid
Steeds meer mensen stappen over op een warmtepomp. Een warmtepomp werkt in principe hetzelfde als een koelkast. Je onttrekt namelijk warmte op de ene plek en geeft die op een andere plek weer af. Maar in plaats van vrijgekomen warmte ‘weg te gooien’, kan deze energie worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals de verwarming. 

Voeding & Natuur
Onze voedselketen is volledig afhankelijk van koudetechniek. Denk aan schepen waarin het rijpingsproces van fruit wordt stilgelegd, waardoor wij dit maanden nadat het geoogst is nog kunnen eten. Het invriezen en afkoelen van producten is dus essentieel voor de voedingsindustrie.

Wonen, Werken & Verkeer
Afgelopen zomer hadden we in Nederland een hittegolf. Voor de aankomende jaren worden er ook hete zomers verwacht. Steeds meer huizen en gebouwen krijgen daarom een klimaatsysteem. Het is namelijk wel zo fijn als je een heerlijk gekoeld huis binnenstapt of als je je goed kunt concentreren op school of werk.  

Ontwerp, Productie & Wereldhandel
In veel productieprocessen is koeltechniek een belangrijke factor in het dagelijkse werk. Denk bijvoorbeeld aan het verhitten en koelen van plastic waarmee je flessen in de juiste vorm kunt maken. 

Digitaal, Media & Entertainment
Je zou het misschien niet zo snel denken, maar zonder koudetechniek hebben we geen internet. In een datacenter zorgen ze voor een goede internetverbinding. De installaties in zo’n datacenter wekken veel warmte op die via koudetechnische installaties afgevoerd moet worden. Als het te warm wordt valt de apparatuur namelijk uit.

Hi-tech & Science
Om gewassen en bloemen in optimale conditie te laten groeien heb je een goed klimaat nodig. Door klimaatinstallaties juist af te stellen en in te zetten kun je overal kwalitatief goede zaden, stekken en jonge planten ontwikkelen die de hele wereld over gaan. Zo ben je op een innovatieve manier met koudetechniek bezig. 

De veelzijdigheid van het vak
Koudetechniek komt dus in alle werelden van techniek voor, welke studierichting je ook kiest. De functies verschillen van uitvoerend werk tot aansturende functies. Denk hierbij aan warmtepompmonteur, servicemonteur, klimaatsysteemmonteur, werkvoorbereider, projectleider, verkoper, technisch specialist of ontwerper van koude- en klimaatsystemen. Tijdens je dagelijkse werk kom je overal! Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, dierentuinen, schepen, schaats- en skibanen, ziekenhuizen, datacenters, fabrieken, verzorgingshuizen en horeca. Werken in de koudetechniek is veelzijdig (toepassing van verschillende technieken), afwisselend in werkzaamheden en werkplekken, je hebt een grote verantwoordelijkheid en bovendien veel vrijheid in je werk.  

Koudetechniek op het vmbo
Is je interesse gewekt? Dan kun je op het vmbo kiezen voor het keuzevak koudetechniek. Hier leer je de basisprincipes van het koudetechnische proces en ga je in praktijkopdrachten zelf aan de slag door bijvoorbeeld een blikjeskoeler te maken. De lesmethode is ontwikkeld door de NVKL, een branchevereniging waar koude- en klimaatbedrijven bij aangesloten zijn die precies weten wat er nodig is om jou klaar te stomen voor het echte werk. Vraag op jouw school eens naar dit keuzevak.

Koudetechniek op het mbo
Op mbo niveau 2, 3 en 4 kun je het koeltechnische vak ook leren en afsluiten met een erkend mbo-diploma. Er zijn verschillende ROC’s in Nederland die dit vak aanbieden en waar je een BBL-opleiding volgt. Alleen het Techniek College Rotterdam biedt ook de mogelijkheid tot het volgen van een BOL-opleiding. In het Opleidingscentrum GO˚ in Ede kun je ook mbo-opleidingen volgen op niveau 2, 3, 4 via een bijzonder concept. Daar ga je zes keer per jaar een week naar de opleiding waarin je een combinatie van theorie en praktijklessen volgt. Er is ook een mogelijkheid om de hele week intern te verblijven, waarmee deze opleidingsplaats voor iedereen bereikbaar is. 

Interesse?
Wil je meer informatie over de opleidingen, zou je een dagje willen meelopen of een proefles willen volgen? Ga dan naar www.kiesvoorkoudetechniek.nl. Op deze website staat een helder overzicht met vmbo’s en mbo’s die het (keuze)vak koudetechniek aanbieden en kun je contact opnemen met Opleidingscentrum GO˚. Wil je liever direct contact met een bedrijf waar jij je BBL-opleiding kan volgen? Via onze handige flyer op de website zie je in een oogopslag welke leerbedrijven op zoek zijn naar leerling-monteurs in de koudetechniek en graag met je in gesprek gaan.  ‹‹