Haal jij het beste in jezelf naar boven?

Investeer in je talent!

Tijdens onze opvoeding hebben we vaak geleerd dat het niet netjes is onszelf op de borst te kloppen. Het is bijna alsof je verwaand bent als je hardop zegt waar je goed in bent. Dat is jammer, want mensen die hun talent in kunnen zetten, voelen zich veel gelukkiger en zijn nog productiever ook. Steek je kop gerust boven het maaiveld uit! 

Het is voor iedereen juist een enorme winst als jij jouw eigen unieke talenten kan ontwikkelen tijdens je werk. De kans is supergroot dat je vaak spreekwoordelijk fluitend naar je werk gaat: je voelt je blijer, meer betrokken en gemotiveerd. Voor je werkgever is dat ook alleen maar positief, want als jij goed in je vel zit en je werk leuk vindt, dan presteer je beter. Daardoor krijg je meer waardering en dat leidt vervolgens weer tot nog meer inzet van jouw kant. Je bevind je in een positief spiraal en het lijkt alsof alles je voor de wind gaat. 

Gelukkig zijn 

Iedereen heeft sterke eigenschappen. Alleen, we zijn het zo gewend te zijn wie we zijn, dat we onze eigen talenten vaak niet zo goed herkennen. Je denkt dat ‘iedereen’ kan wat jij kan. In werkelijkheid is dat helemaal niet het geval. We besteden een groot deel van onze tijd aan arbeid. Zou het dan niet geweldig zijn als we kunnen doen waar we het allerbeste in zijn? Dat gaat ons immers het gemakkelijkste af, we krijgen er energie van en we kunnen er echt iets mee betekenen voor de wereld. Precies wat we nodig hebben om ons gelukkig te voelen! 

Talent ontwikkelen 

Een talent is aangeboren, maar dat betekent niet dat je dat talent niet hoeft te ontwikkelen. Vaak vind je dat waar je goed in bent, ook hartstikke leuk om te doen. Daardoor stop je er meer tijd en energie in en word je er beter in. Talent is een gave, maar zonder ambitie en discipline kom je er niet. Het ontwikkelen van je talent is de deur naar een succesvolle toekomst. Ga ervoor!

Wat echt bij je past 

Als je op het punt staat een beroep te kiezen is het natuurlijk best verstandig om uit te zoeken naar welke functies er veel vraag is. Toch is het ook slim je daar niet dood op te staren en eerst uit te gaan van jezelf. Van wie jij bent en waar jij happy van wordt. Als je je eigen sterke kanten ziet, sta je steviger in je schoenen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en je eigenwaarde neemt toe. 

Waar heb je het over? 

Om erachter te komen wat jij nu echt geweldig vindt om te doen, begin je te kijken naar waar je het voortdurend over hebt. Daar waar je passie ligt, ligt vaak ook je talent. Wat zijn je hobby’s, waar word je enthousiast van en in welke bezigheden ga je soms zo op dat je alle tijd vergeet. 

Complimenten 

Ga ook eens na voor wat voor soort dingen mensen nu juist bij jou aankloppen. Luchten je vrienden vaak hun hart bij jou? Dan ben je waarschijnlijk een zeer goede luisteraar. Komen ze naar je toe als ze een lekke band hebben of als hun laptop is vastgelopen? Was jij altijd de aangewezen persoon voor verhaaltjes in de schoolkrant? Niet alleen de dingen waar jouw hulp voor wordt ingeschakeld zijn een aanwijzing voor jouw talenten, maar ook de dingen waar je vaak complimenten voor krijgt.