Haal de innovator in je naar boven! Haal de innovator in je naar boven!

Wie net even iets anders kijkt dan gebruikelijk is, bedenkt eerder een nieuwe oplossing voor een vraagstuk. In plaats van overnemen wat er al is, kan je ook zelf creatief nadenken. Onze hersenen zijn tot zoveel meer in staat dan we geleerd hebben te geloven. Jazeker, ook in jouw hersenpan bevindt zich een oneindig groot potentieel aan mogelijkheden. Creatief denken kun je trainen én daarmee maak je je studie, stage of werk zoveel leuker. 

Of je nu een oplossing wilt verzinnen voor de wereldvoedselproblematiek of op een geniaal idee wilt komen waarmee de opwarming van de aarde geen probleem meer is: het helpt als net even anders nadenkt dan gebruikelijk is. Dezelfde technieken brengen je waar je zijn wilt als je ze toepast op: de wens heel veel geld te verdienen, een geweldige scriptie te schrijven of een oplossing te bedenken voor het te kort van woningen voor jongeren op de huizenmarkt. 

Hersenstormen 
Voordat je begint met het genereren van oplossingen voor een probleem, is het belangrijk eerst even goed stil te staan bij dat probleem. Het klinkt stom, maar vaak gaan we aan de slag met het verkeerde probleem. Doe figuurlijk dus even een stapje achteruit en kijk rustig naar wat de vraag nu eigenlijk is. Heb je de vraag helder geformuleerd? Ga dan naar een plek waar je normaal niet bent en schrijf daar op een groot stuk papier alle oplossingen op die er bij je opkomen. In deze fase maakt het niet uit of de ideeën mogelijk zijn of niet. Alles mag er zijn: de voor de hand liggende dingen, maar ook de waanzinnige gedachtenspinsels. Stel je alarm in op 15 minuten en laat jezelf helemaal gaan totdat de tijd om is. 

Geniale ingevingen 
Zijn er oplossingen omhoog geborreld waarvan je meteen denkt dat je het zo niet moet doen? Vast en dat is helemaal goed. Fantastisch zelfs. Ga dan eerst even met deze oplossingen verder. Geef jezelf de opdracht minstens drie redenen op te schrijven waarom het nu juist wel goede oplossingen zijn. Op deze manier help je jezelf in een positieve flow terecht te komen. En het is echt waar: de zo op het eerste gezicht minder goede of zelfs waardeloze ideeën blijken bij nader inzien te leiden tot geweldige ingevingen. 

Maak het simpel 
Het minder ingewikkeld maken van een vraagstuk kan je ook helpen als methode. Dat doe je gewoon door net te doen alsof je het probleem uitlegt aan een kind. Hierdoor zul je zelf ook nog veel beter begrijpen op welke vraag je eigenlijk het antwoord zoekt. Fantaseer daarna meteen ook met wat voor oplossingen dat kind zou komen voor je probleem. Je kunt trouwens ook echt aan een kind vragen wat het voor oplossing zou bedenken. Het zou zomaar de opstap kunnen zijn voor de oplossing die je zoekt! 

Nieuwe verbindingen maken 
Om creatief te denken is het belangrijk het verlangen naar controle los te laten. Voordat je aan het brainstormen slaat, zou je iets kunnen doen wat je normaal niet doet. Zet voor jou nieuwe muziek op of lees iets over een willekeurig onderwerp waarin je niet eerder geïnteresseerd was. Je drukt op deze manier als het ware op de resetknop en geeft jezelf de gelegenheid nieuwe verbindingen te leggen. Blijf jezelf uitdagen. Wat ook vaak werkt is: even afstand doen van je probleem en de ontspanning opzoeken. Ga mediteren, sporten of kijk naar een leuke film. Het zou zomaar kunnen dat een stukje van de oplossing zomaar bij je omhoogkomt. Eureka!