Goed geschoold achter het stuur dankzij nieuwe vormen van mbo

Lutze van der Ploeg: ‘Leren kan ook anders’

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) is altijd op zoek naar (jong) talent. Voor BBL’ers en zij-instromers staat de deur wagenwijd open. De transportsector biedt zeker nu veel toekomstperspectief.  ‘Wie kiest voor de transport of de logistiek, heeft vrijwel zeker een baan, ‘weet Lutze van der Ploeg, manager buitendienst BBL bij STL.

Sectorinstituut Transport en logistiek (STL) timmert vernieuwend aan de weg. Samen met een aantal ROC’s en mbo-instellingen in het land en logistieke dienstverleners in de buurt krijgen diverse innovatieve vormen van onderwijs gestalte. 

Een van de nieuwe vormen van onderwijs is bestemd voor leerlingen die op mbo-2 niveau een (vervolg)studie willen gaan doen, maar geen ‘zin’ meer hebben om naar school te gaan. In plaats daarvan krijgen ze les op een werkplek vlakbij huis. De lessen worden verzorgd door mbo-docenten en sluiten maximaal aan op de praktijk. Door de lessen in een werkomgeving te verzorgen, is de kans een stuk groter dat studenten het mbo-diploma behalen. Bijkomend voordeel voor hen is, dat zij minder ver hoeven te reizen. Leren en werken worden zo extra aantrekkelijk. De eerste opleidingen zijn studiejaar 2020/2021 gestart. 

Lutze: ‘Het werd de hoogste tijd voor deze verandering. Jarenlang deden scholen steeds hetzelfde, terwijl de praktijk om een verandering vraagt. Heel veel leerlingen vinden gewoon in de schoolbanken leren saai. Ze willen wel leren, maar dan op een manier die veel beter bij ze past. Als ze worden opgeleid op de werkplek, lukt het ze veel beter om succesvol te zijn. Daarom zijn we ons hard gaan maken voor deze nieuwe aanpak.’

Ze willen wel leren,
dan op een manier die veel
beter bij ze past

Madelon Leliveld van Mbo College Airport: 
‘Wij verplaatsen de school naar het bedrijf’

Het ROC van Amsterdam is begonnen met BBL mbo-2 onderwijs in de Bollen/Veenstreek. Docenten van de opleiding geven één dag in de week les bij transportbedrijven in de regio Rijnsburg Madelon Leliveld: ‘Studenten voelen op die manier veel meer de connectie tussen werken en leren. Docenten zijn ook op de werkvloer, omdat ze daar lesgeven. Dat is een positief iets, want zo blijven zij ook in contact met de praktijk.’ 

Zowel de BBL als de BOL-opleidingen voor Transport & Logistiek zijn bij Mbo College Airport op een nieuwe manier ingericht. Mensen kiezen voor de opleiding, omdat ze chauffeur willen worden, maar ze worden eerst ingeschreven voor logistiek medewerker (niveau 2). ‘Sowieso kunnen leerlingen toch niet starten als chauffeur. Na een half jaar overleggen we wat ze gaan doen: niveau 2 logistiek afmaken, niveau 2 chauffeur gaan volgen of logistiek teamleider doen op niveau 3. Op die manier haalt iedereen in ieder geval zijn logistiek niveau 2.’

Superdeal voor toppers 
Droom jij van een baan in transport en logistiek en ben je uit het juiste hout gesneden? Als je slim bent dan meld je je aan via STL voor een BBL-traject. Je kunt namelijk nu je groot-rijbewijs gaan halen met maar liefst 90% korting. De rest verdien je tijdens je opleiding bij elkaar met een speciaal studieplan. Al meteen kom je in dienst bij STL en krijg je een goed salaris tijdens je opleiding. Je wordt begeleid door ervaren mensen, kunt rekenen op gratis werkschoenen, arbo-training en een heftrucktraining. Over een leerwerkplek hoef je je geen zorgen te maken, want ook dat regelt STL voor je. Lijkt het je wat? Ga dan nu op weg naar JOUW mooie toekomst! 

Verzekerd van een baan 
STL zorgt namens de werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector transport en logistiek voor instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel. De leerling-werknemers komen in dienst van STL en worden gedetacheerd bij de leer-werkbedrijven Ze krijgen betaald volgens de cao-beroepsgoederenvervoer en leren in de praktijk het vak van vrachtwagenchauffeur of logistiek medewerker. STL biedt leerlingen een arbo- en heftruckopleiding, een Studieplan en tot 90% subsidie op alle opleidingen voor de rijbewijzen B, C en CE. Deze leerlingen zijn na het succesvol doorlopen van een tweejarig leerwerktraject of de éénjarige Masterclass Chauffeur Wegvervoer verzekerd van een baan met een volwaardig salaris.