Gamen goed voor productiviteit

Suffe uitjes om de teambuilding te bevorderen? Dat hoeft helemaal niet, zo bleek uit Amerikaans onderzoek. Laat een team liever samen gamen, dat is hartstikke gezellig én goed voor de productiviteit.

Onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University wilden weten welke activiteiten van invloed zijn op de samenwerking binnen teams. Ze deelden voor hun onderzoek 352 deelnemers die elkaar niet kenden op in 80 teams. De teams gingen eerst een geocachespel genaamd Findamine doen, waarbij ze moesten puzzelen en zoeken om een digitale buit binnen te halen. Dit is dus doelgericht werken, als team. Om ze te motiveren voor deze activiteiten konden ze geldprijzen winnen. Met deze activiteit werd een uitgangspunt voor het betreffende team genoteerd.

Keuze
De tweede opdracht bood de teams een keuzemogelijkheid. Ze konden kiezen uit een zelfstudieopdracht, een groepsdiscussie over de geleverde prestaties tijdens het geocachen of gamen: Rock Band of Halo 4. Bij beide spellen is het nodig om samen te werken. De onderzoekers wilden weten welke van deze drie activiteiten tot de grootste verbetering van de scores van de team in het geocachespel zouden leiden.

Gamers
Aldus gingen de teams aan de slag. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de gamende teams de grootste prestatieverbetering konden noteren. Slechts drie kwartier gamen verhoogde de productiviteit met maar liefst 20 procent. ,,Dat het verschil zo groot was – zeker gezien de tijd die ze gespeeld hadden – kwam wel als een schok’’, vertelt onderzoeker Greg Anderson op de website van de universiteit. “Bedrijven geven duizenden en duizenden dollars uit aan teambuildingactiviteiten en ik denk nu: koop een Xbox.”

Snelle band
Het maakt, zo concludeerden de onderzoekers, niet uit of mensen al fanatieke gamers zijn. Om het spel onder de knie te krijgen zorgden de beginners er alleen maar sneller voor dat ze een band opbouwden met hun nieuwe teamleden. Opmerkelijk was dat de teams die over de geleverde prestaties gediscussieerd hadden, wel beter presteerden en de meeste verbetering in de samenhang als team lieten zien, maar dat de gamers verreweg de grootste prestatieverbetering lieten noteren.

Moeite waard
Bij ieder onderzoek moet je goed kijken naar hoe het is uitgevoerd. Immers, de resultaten kunnen worden beïnvloed door de opzet van het onderzoek. In dit geval kenden de teamleden elkaar nog niet. Het is mogelijk dat in een bestaand team het wedstrijdelement vooroordelen en negatieve verstandhoudingen door eerdere ervaringen juist zou kunnen versterken.
De onderzoekers geven op de website van de universiteit aan dat het desondanks zeer de moeite waard is om te proberen om gamen in te zetten als teambuildingsactiviteit. “Teamgamen is misschien wel het meest optimale alternatief voor teambuilding,” aldus onderzoeker Anderson op de website.

Foto: Afbeelding van Olichel Adamovich via Pixabay