EPA-W opnemer worden via een leerwerktraject

EPA-W opnemer worden via een leerwerktraject

Jolien de Jong werkte de afgelopen elf jaar op de ICT-afdeling van een marktonderzoekbureau. Toen in 2019 het hele ICT-team werd wegbezuinigd, koos ze voor een nieuwe uitdaging. In plaats van een kantoorbaan een meer praktijkgerichte baan. Via het Leerwerkloket in Amersfoort kwam ze terecht bij Onze Joost. Daar volgt ze momenteel een leerwerktraject tot EPA-W opnemer.

Een EPA-W opnemer meet de energie-index van een huis of appartement. Je legt een woning als het ware onder een vergrootglas en gaat op zoek naar de punten waar er iets verbeterd kan worden. Uit deze energie-index blijkt hoe energiezuinig een woning is. Vooral woningcorporaties hebben veel aan de energie-index. Voor woningen met een lage index kunnen, en mogen, zij meer huur vragen dan voor woningen met een hoge index. Als EPA-W opnemer werk je dan ook vaak voor woningcorporaties.

Onze Joost

Onze Joost leidt mensen op en detacheert ze vervolgens bij één van de vijf bedrijven waar ze mee samenwerken. Onze Joost is erkend opleidingspartner van het UWV en is gevestigd in Amsterdam, maar heeft vacatures door heel Nederland.

Jolien vertelt enthousiast over haar werk: “Je krijgt echt veel vrijheid bij dit werk. De ene dag ga je de deur uit om gegevens te verzamelen, de volgende dag zit je thuis achter je laptop om al die gegevens in te voeren en te verwerken. Dat spreekt me heel erg aan.” Cees Mout is oprichter van, en managing partner bij, Onze Joost. “De opleiding bestaat uit zes ‘schooldagen’ in zes weken. Eén dag in de week ga je naar school, maar in die zes weken moet je thuis ook echt aan de slag. Na deze zes weken volgen er drie examens. Als je die hebt gehaald, kun je aan het werk. Maar dan ben je er nog niet klaar. Wij brengen je in de eerste zes weken de theorie bij. Daarna heb je zeker nog een half jaar tot een jaar aan praktijkervaring nodig, voordat je het vak echt onder de knie hebt. In de afgelopen jaren hebben wij zo’n vijftig EPA-W opnemers opgeleid.”

Leren van een buddy

Jolien de Jong zit nu in de fase van praktijkervaring en werkt samen met een buddy. “Ik loop nu mee met iemand die dit werk al tien jaar doet.” Deze inwerkperiode is volgens De Jong ook echt nodig, omdat er tijdens de opleiding alleen met casussen wordt gewerkt waarbij alle data worden aangeleverd door Onze Joost. “In de praktijk moet je de data zelf verzamelen: wat voor ramen zitten er in de woning, zit er isolatie in de gevel, zijn de vloer en het plafond geïsoleerd? Wat voor glas is er gebruikt en wat voor kozijnen? Het is net als met je rijbewijs halen. Je leert pas echt rijden, nadat je je rijbewijs hebt gehaald en dat is hierbij ook zo. Ik vind dat zelf best lastig, want ik ben niet heel erg geduldig; ik wil alles altijd direct goed doen.”

Sinds 2008 moet iedere woning die van eigenaar wisselt een energielabel hebben. Net toen een groot deel van de huizen was voorzien van zo’n label, sloeg de crisis op de huizenmarkt toe. Een groot deel van de EPA-W opnemers uit die tijd zochten hun heil elders. Maar omdat een energielabel maar tien jaar geldig is, is er sinds 2018 ineens heel veel vraag naar EPA-W opnemers.

Werk voor iedereen

Er zijn veel verschillende mensen die de opleiding van Onze Joost volgen. Zowel mannen als vrouwen en in leeftijd variërend tussen de dertig en de zestig jaar. De enige voorwaarde is dat je minimaal een mbo diploma moet hebben. “Wij zoeken mensen die voldoen aan dit criterium en affiniteit hebben met het vak. Voor de slagingskans maakt het dan niet uit of je nou voor voetbaltrainer of hbo Civiele techniek hebt gestudeerd. Wij begonnen dit traject enkel en alleen voor mensen met een diploma mbo-bouwkunde, maar dat bleek niet haalbaar. Nu kijken we vooral naar competenties en vragen we tijdens de intake naar affiniteit met het werk. Iemand die bijvoorbeeld nog nooit in de kruipruimte van zijn eigen huis is geweest, zullen we niet zo snel toelaten”, zegt Cees Mout.

Begin bij het Leerwerkloket

Jolien de Jong kwam via het Leerwerkloket in Amersfoort: “Ik ken het Leerwerkloket uit de vacaturekrant. Daarin stond deze vacature bij Onze Joost. Ik heb mijn CV opgestuurd en na een intakegesprek bij het Leerwerkloket werd ik gekoppeld aan Onze Joost.” Het was voor haar heel vanzelfsprekend om op 55-jarige leeftijd een nieuw vak te leren. “Na mijn havo diploma ben ik gaan werken, maar ik ben mezelf altijd blijven ontwikkelen. Ik heb NIMA A gedaan, mijn middenstandsdiploma gehaald, wat cursussen ICT, enzovoort. En nu werk ik dus als EPA-W opnemer. Het spreekt me heel erg aan, omdat het te maken heeft met duurzaamheid. Je ziet dat woningbouwcorporaties hun woningen ook echt gaan verduurzamen. Ik heb absoluut geen bouw-achtergrond en heb echt veel moeten leren, maar ik ben erg blij met mijn keuze.”

Word ook EPA-W opnemer

Zit je nou zelf ook thuis en wil je graag weer aan de slag? Er zijn heel veel nieuwe banen die te maken hebben met duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan installateur van slimme meters of zonnepanelen. Er zijn mogelijkheden voor alle leeftijden en achtergronden. Het Leerwerkloket in jouw regio weet precies wat er mogelijk is. Je vindt het dichtstbijzijnde Leerwerkloket op www.lerenenwerken.nl/leerwerkloketten. ‹‹