Een tattoo op kantoor, kan dat?

Tegenwoordig hebben veel mensen een tattoo. Lichaamsversieringen van inkt zijn steeds meer geaccepteerd. Voordat je een inktplaatje laat zetten, doe je er toch goed aan om na te denken of dit gevolgen kan hebben voor je carrière.

Vroeger waren het zeelieden, gevangenen en prostituees die tattoos lieten zetten. Voor hen was de tattoo een manier om zich af te zetten tegen de maatschappij, terwijl anderen het juist als een soort brandmerk zagen. De afgelopen jaren veranderde de status van de tatoeage aanzienlijk. Eerst was het iets voor een rebelse subcultuur, later werd het vooral iets voor creatievelingen. Inmiddels is een tattoo een kunstvorm, een statussymbool en een teken dat je controle hebt over je lichaam. De Amerikaanse antropologe Margo Demello van de San Francisco State University schreef in 1995. ‘Tatoeëren is verschoven van symbool van de verschoppeling naar dat van de rockster, het model en de postmoderne jeugd.’ Zo’n tien procent van de Nederlanders heeft tegenwoordig een tattoo. Zelfs advocaten en doktoren hebben inktversieringen op hun lichaam, alhoewel meestal wel op een discrete plek. Tattoos maken steeds meer deel uit van het dagelijks leven. Je hebt ze dan ook in soorten en maten, van een kleine tekening tot een sleeve over je hele arm. Mensen met een grotendeels getatoeëerd lichaam of opvallende tattoos op prominent zichtbare plekken blijven wel in de minderheid, alhoewel tatoeëerders zeggen dat de versieringen op het lichaam steeds groter worden.

Als je een modetattoo laat zetten, is de kans groter dat je er later spijt van krijgt.

Op het werk
Moet je je tattoo op je werk onder je kleding verstoppen? Dat hangt van je beroep af, de acceptatie van zichtbare tattoos is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook met een (grote) tattoo kun je best representatief zijn. Op de arbeidsmarkt is een tattoo in steeds meer soorten banen geen probleem. Dat leidinggevenden nu ook vaker een tattoo hebben, zorgt ervoor dat je je met een zichtbaar plaatje makkelijker op de werkvloer kan vertonen. Toch speelt een opvallende tattoo zeker een rol in hoe je op iemand overkomt, aangezien uitgesproken afbeeldingen op je lichaam om aandacht en dus om een reactie vragen. Een tattoo kan voor jou ook een diepere betekenis hebben die voor anderen niet duidelijk is. Je straalt er iets mee uit; besef dat dat bij sommige mensen niet positief kan zijn. In de van oudsher meer conservatieve en zakelijke branches, zoals banken en de overheid ziet men een tattoo als informeel en niet representatief. Ook in de horeca en bij hospitalityfuncties worden niet alle inktplaatjes gewaardeerd. Binnen beroepen die snel met de maatschappij mee veranderen zoals online media en de reclamewereld, zal men je over het algemeen minder snel beoordelen op je inkttekeningen. Onthoud: een tattoo wordt vrijwel nooit als argument voor afwijzing genoemd. Als je solliciteert en je wordt afgewezen, hoor je dat je niet past in het team of dat je profiel toch niet helemaal aansluit op de wensen van de werkgever. Daarom kan het nooit kwaad om na te denken over het formaat van de tattoo die je wilt nemen, het soort afbeelding en de plek op je lichaam waar je hem wilt laten zetten. Wie voor de arbeidsmarkt zijn kansen veilig wil stellen, zet een tattoo op een plek die bedekt kan worden.

Spijt
Je tattoo kan natuurlijk een misser zijn. De tatoeëerder was geen briljant tekenaar, er staat een schrijffout in, het is de naam van je ex of het is een mode-tattoo die je bij nader inzien toch minder geslaagd vindt. Hoe vaak komt het voor dat mensen spijt krijgen van hun tattoo? In een onderzoek van de Tulane University (VS) uit 2015 had 16 procent van de ondervraagden spijt van minstens één tattoo, meestal omdat ze de tattoo in een dronken bui hadden laten zetten. Volgens onderzoek uit 2016 aan de University of Colorado had één op de drie jongeren zelfs spijt van een inkttekening. Des te jonger, des te groter de kans op spijt: vooral degenen die voor hun veertiende al onder de naald geweest waren, wilden van de tekening af.

Tattoo verwijderen
Aan een tattoo hoef je niet meer je hele leven vast te zitten. Met laserbehandelingen kunnen ze weggehaald of minder zichtbaar gemaakt worden. De laser laat de inktdeeltjes uit elkaar vallen, zodat ze door het lichaam kunnen worden afgevoerd. Het licht van de laser heeft een specifieke golflengte, waardoor het alleen bepaalde kleuren beschadigt. Er zitten twee ‘maren’ aan een laserbehandeling: het kan huidschade geven en het is prijzig, tot wel tien keer zo duur als het laten zetten van een tattoo.