Een opleiding in gastvrijheid? Dit is waarom!

Ben jij enthousiast, ambitieus, gastvrij en stroop je met veel plezier de mouwen op? Wil jij werken in de leukste branche en van je liefde voor eten, drinken en gastvrijheid jouw beroep maken? Dan is een carrière in de horeca iets voor jou! 

Nederland heeft heel veel opleidingen op het gebied van gastvrijheid. Nu het nieuwe schooljaar in volle gang is, is het de hoogste tijd om het gesprek aan te gaan met een student én leermeester. Want welke talenten ontwikkel je als student tijdens je opleiding? Wat kun je met de opgedane kennis gaan doen? En hoe dragen leermeesters bij aan de ontwikkeling en het succes van studenten in de praktijk? Student Tycho Janssen en leermeester Bram van der Bor vertellen het je!

Leermeesters vormen de grootste groep opleiders binnen de horeca en zijn het visitekaartje van de branche

De horeca is de leukste en meest diverse branche om in te werken! En een branche met toekomstperspectief. Student Tycho Janssen is enorm enthousiast. “Mijn passie voor gastvrijheid is ontstaan omdat ik mensen graag een fijne ervaring wil bieden en hen wil verrassen. Ik heb ervoor gekozen om een opleiding te volgen aan het ROC omdat ik – toen ik bij Ruby Rose in Utrecht werkte – erachter kwam dat ik enorm blij word van werken in de keuken.”

Jezelf ontwikkelen 

De match tussen opleiding en praktijk is enorm belangrijk. “De sfeer op mijn opleiding is gezellig, maar het is ook enorm leerzaam. Daarnaast is het fijn dat de relatie tussen school en mijn leerbedrijf goed is. Wat mij het meeste is bijgebleven is de demo van vorig jaar waarin wij te zien kregen hoe je strudel moet maken. De komende periode hoop ik nog meer vakkennis op te doen en deze te kunnen toepassen in de praktijk. Na mijn opleiding wil ik mezelf verder ontwikkelen in de keuken. Persoonlijke groei vind ik erg belangrijk”, aldus Tycho.

Het visitekaartje van de branche

Leermeesters vormen de grootste groep opleiders binnen de horeca en zijn het visitekaartje van de branche. Zij staan aan het begin van veel mooie carrières. Maar wat houdt die rol precies in? Bram van der Bor, Chef bij WT Urban Kitchen in Utrecht: “Voor mij houdt het in dat ik de nieuwe generatie koks klaarstoom voor de volgende stap in hun carrière. Ik ben leermeester geworden omdat ik het leuk vind om mensen te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze met meer kennis weggaan, dan waar ze mee zijn aangekomen.”

Als je ergens voor wilt gaan, ga er dan vol voor

Een goede werksfeer 

Ondernemers proberen op allerlei manieren een goede werkgever te zijn. Bijvoorbeeld door een goed salaris en andere voorwaarden te bieden aan nieuwe medewerkers. Maar ook het boeien en behouden van een bestaand team is enorm belangrijk. En dat draait niet alleen om het betalen van een eerlijk salaris, maar ook om het bieden van ruimte voor ontwikkeling en kansen om verder te leren. “Investeren in de nieuwe generatie is ontzettend belangrijk. Hiermee zorgen we er samen voor dat het niveau van de branche op pijl blijft. Bij een goede begeleiding is ook het werk zelf leuker voor leerlingen”, aldus Bram.

Leerbedrijven zijn erg belangrijk om jou als student, naast jouw opleiding, te laten ervaren hoe het is om écht in de horeca aan de slag te gaan. Zij zorgen voor een goede werkomgeving waar jij als student volop kunt leren en ontdekken of de branche goed bij je past. Ze gaan bijvoorbeeld, gesteund door KHN – de branchevereniging voor de horeca-, in gesprek met ROC’s. “Om onderwijs en praktijk nog beter op elkaar te laten aansluiten, is goed overleg tussen de school en leerbedrijven uit de buurt enorm belangrijk”, aldus Bram. Hij hoopt dat meer studenten voor de prachtige horecabranche zullen kiezen. Zijn advies: “Als je ergens voor wilt gaan, ga er dan vol voor”

De horeca, iets voor jou?

Sta je te trappelen om aan het werk te gaan in de horeca? Kijk bij een ROC in de buurt of er een opleiding is die past bij wat jij wilt, check de opties aan de Hogere Hotelschool en vergeet vooral niet binnen te lopen bij jouw favoriete horecazaak voor die te gekke baan. ‹‹