Een crisis zet je in beweging

Zorg dat je energie hebt!

Eerlijk is eerlijk: we zitten in een rare tijd met z’n allen. Er is onzekerheid en misschien zelfs frustratie. Veel lessen die je hebt zullen online zijn en het is niet ondenkbaar dat je moet improviseren wat je stageplaats betreft. Dit heeft nog niemand van ons eerder meegemaakt. En ja: het is crisis. Maar is dat erg? 

Een crisis zorgt er hoe dan ook voor dat de boel flink in beweging wordt gezet. Doorsukkelen is niet langer mogelijk. We zullen met creatieve oplossingen moeten komen om verder te kunnen. In feite hebben we nu de kans om opnieuw te bepalen wat we willen met ons leven. Zou je eigenlijk toch liever stoppen met je horecavakopleiding of geloof je erin dat ‘ze’ altijd wel een goede kok kunnen gebruiken? Heb je begrepen dat er veel extra handen nodig zijn in de zorg en voel je er veel voor de overstap te gaan maken naar werken en leren? Ben je er juist extra van overtuigd geraakt dat je volledig op de juiste plek zit in de bouw en heb je er alle vertrouwen in dat we weer afstevenen op een mooie toekomst? 

In 2021 groei weer zichtbaar 
Het is waar. Volgens het CBS is het bruto binnenlands product (BBP) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. De schuld van de Rijksoverheid liep in 2020 op en kwam in september 48 miljard euro hoger uit dan begin dit jaar. In oktober waren ondernemers in de meeste consumentgerichte branches voor de derde maand op rij pessimistischer over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Toch verwachten veel economen dat in de loop van 2021 de groei weer echt zichtbaar is. Na regen komt zonneschijn, echt waar. 

Goedde vakkrachten blijven altijd nodig 
Maar wat betekent dit nou allemaal concreet voor jou en mij? Het is niet met zekerheid te zeggen. Wat wel duidelijk is dat we zeker de moed niet hoeven te verliezen. Goede vakkrachten zijn altijd nodig en het is zaak dat jij zorgt dat je goed in je vel blijft zitten. Hou je energie hoog. Hoe je dat doet? Maak een lijst van dingen die je graag doet en waar je energie van krijgt. Gaat het even wat minder, kies dan iets uit van je lijst en ga dat ook daadwerkelijk doen. Het klinkt misschien een beetje flauw, maar ook goed ontbijten helpt je om je humeur opgewekt te houden. Het is nu eenmaal echt waar. Ook een goed idee blijft het om ’s avonds voor dat je gaat slapen een paar dingen op te schrijven die je blij hebben gemaakt. O ja: vergeet niet om af en toe die sneakers even aan te trekken een stuk te gaan wandelen of hardlopen. Je weet waar je het allemaal voor doet. Voor jouw eigen toekomst!

Deze nieuwe WerkWijzer daagt je uit positief te blijven en wil je inspireren het beste uit jezelf te halen. Succes. Het gaat je lukken!  ‹‹