Een baan als kok vinden

Proef de sfeer tijdens de proefdag 

Jongens en meiden die de sterren van de hemel koken zijn nodig. Er is vraag naar koks op elk niveau. Of je nou chef de partie in de Keuken van een toprestaurant wilt worden, je jezelf ziet als ontbijtkok in een gerenommeerd hotel of als zelfstandig kok aan de slag wilt in het middensegment. Wie kok wil worden moet niet alleen houden van mooie producten en graag koken. Je moet ook bereid zijn hard te werken, op vaak onregelmatige tijden. 

Er zijn MBO koksopelidingen tot basiskok, zelfstandig werkende kok en leidinggevende kok. De meeste opleidingen bieden een breed lesprogramma over voedingsleer, hygiëne en bereidingstechnieken. Tijdens je stage of leerwerkplek krijg je de fijne kneepjes van het vak onder de knie. 

Na je opleiding wil je een baan vinden in een restaurant dat bij jou past. Ben je verzot op de klassiek Franse keuken, kook je graag Aziatisch met een eigentijdse twist of houd je ervan zelf nieuwe gerechtjes te verzinnen? Hoewel de banen in de horeca nog altijd voor het oprapen liggen, zijn werkgevers toch altijd kritisch bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Hoe kan jij er voor zorgen dat je uitblinkt? 

Online zichtbaar zijn 

Zorg dat je op een positieve manier zichtbaar bent online. Het is slim regelmatig mooie foodfoto’s te posten op Instagram. En vergeet LinkedIn niet. 

Werkelijk gemotiveerd zijn 

Motivatie kun je niet spelen. Je bent gemotiveerd of je bent het niet. Zaak is wel om dat ook te laten zien. Je motivatiebrief is daarom nog belangrijker, dan je CV. Laat zien wie je bent en waarom je nu juist bij dit restaurant wilt koken. Wil je extra opvallen? Stuur dan met je brief ook een video mee waarin je je voorstelt. Geef referenties op. 

Persoonlijke verzorging 

Word je uitgenodigd voor een gesprek, zorg er voor dat je netjes en verzorgd bent. Casual gekleed is prima, maar kleding en schoenen moeten schoon en verzorgd zijn. Ook schone handen, nagels en haar zijn belangrijk. Tijdens het gesprek wordt niet alleen gelet op wat je zegt, maar ook op je houding. Beleefdheid en omgangsvormen spelen een rol in de keuken en het zou kunnen dat het de bedoeling is dat je bij de gast aan tafel komt om het gerecht uit te leggen. 

Proefdraaien in de keuken 

Zijn jullie het eens over de arbeidsvoorwaarden? Dan word je meestal uitgenodigd een dag mee te draaien in de keuken. In de praktijk kunnen beide partijen immers pas zien of jij daar inderdaad op de juiste plek zit. Je gaat veel tijd in de keuken doorbrengen, dus het is wel fijn dat het team waarin je gaat meedraaien een beetje gezellig is. Het mes moet aan twee kanten snijden! ‹‹