De 25 beste vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Het grootste deel van een sollicitatiegesprek bestaat uit het beantwoorden van vragen, maar het komt goed over als jij ook vragen stelt. Werkwijzer helpt je op weg met de beste vragen.

Je hebt maar één kans om een goede indruk achter te laten. Daarom bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek. Dat doe je niet alleen door allerlei informatie over het bedrijf te achterhalen, maar ook door de antwoorden op de mogelijke vragen die ze je gaan stellen voor te bereiden. Daarnaast maak je zelf een lijstje vragen om aan hen te stellen. Vaak krijg je immers aan het einde van het sollicitatiegesprek de vraag of je zelf nog vragen hebt. Maak daar gebruik van! Jouw vragen zorgen ervoor dat je geïnteresseerd, gemotiveerd en goed geïnformeerd overkomt. Je laat er een stukje van je persoonlijkheid mee zien. Het stellen van de juiste vragen heeft nog een groot voordeel. Het is jouw kans om zelf nog even goed na te denken of de functie en het bedrijf goed bij je passen. Bij een sollicitatiegesprek moet het immers aan beide kanten klikken: het is tweerichtingverkeer. Is er geen match, maak dan dat je wegkomt en verspil verder geen tijd aan een voor jou verkeerde functie. Bereid in ieder geval vier vragen voor, waarvan je er zeker twee kunt stellen. Tijdens het gesprek vallen vaak al twee van de vier vragen af, dan houd je nog twee goede vragen over. Stel je geen vragen, dan kom je al snel ongeïnteresseerd over. Of nog erger, je lijkt weinig intelligent en niet zo betrokken.

Eén vraag tegelijk
Je hebt dus een lijstje met vragen voorbereid. Wees, als het jouw moment is om vragen te stellen, een snelle denker en kies de vragen uit die het beste aansluiten op het gesprek tot nu toe. Let op, stel maar één vraag tegelijk, maak er geen spervuur aan vragen van, degene die tegenover jou zit kan hier nooit allemaal antwoord op geven. Gebruik geen vragen waar je ja of nee op kunt zeggen maar stel open vragen. Open vragen zijn objectieve vragen, wat inhoudt dat ze geen richting geven naar een eventueel gewenst antwoord. Een open vraag begint altijd met een vraagwoord, zoals: wie, wat, waar, wanneer of hoe. De vraag is kort en krachtig, je stelt hem in een vriendelijke en uitnodigende toon. Door open vragen te stellen krijg je een beter lopend gesprek en dus meer informatie, je gesprekspartner moet er immers echt een antwoord op formuleren. De informatie die je krijgt biedt jou aanknopingspunten om op door te vragen. Altijd leuk: de open vraag geeft je gesprekspartner het gevoel dat hij of zij belangrijk is.

Niet vragen
Er zijn ook vragen die je beter niet kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek, zoals alle vragen waarop je het antwoord al had kunnen weten als je je goed had voorbereid. Voorafgaand aan het gesprek hoor je al te weten hoeveel mensen er werken en waar de vestigingen staan. Vragen over financiële voorwaarden stel je niet in het eerste gesprek. Die komen soms in het tweede gesprek, maar meestal pas in het arbeidsvoorwaardengesprek langs. Men zou eens kunnen gaan denken dat het je niet om de leuke baan bij het dito bedrijf gaat, maar om het salaris. Als je gesprekpartner zelf op het salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden ingaat, kun je er wel over praten. Het laatste soort vraag dat je niet moet stellen is de vraag waardoor je onzeker lijkt en je een tikje onderdanig opstelt, zoals: ‘maak ik een kans op de functie’.

De moeilijke vraag
Bedrijven presenteren zich tijdens een sollicitatiegesprek vaak zo positief mogelijk. Ze benadrukken alle goede aspecten van het werken voor hun bedrijf. Als sollicitant heb je vervolgens de neiging om alleen naar die positieve kanten te vragen. Het is ook een idee om het gesprek op te frissen door een scherpe vraag te stellen naar het pijnpunt van het bedrijf. Vraag bijvoorbeeld wat de grootste uitdaging van het bedrijf was de afgelopen drie maanden. Aan de hand van het antwoord dat je krijgt kun je vervolgens kiezen voor een instemmende of begrijpende houding, of je geeft ze ideeën die een oplossing bieden voor hun probleem. Je laat zien dat je een probleemoplosser bent die creatief kan denken en daardoor laat je een goede indruk achter.

25 goede vragen

De vragen worden ingedeeld in drie verschillende categorieën: vragen over de functie, vragen over het bedrijf en vragen over de procedure.

  1. Over de functie

Hoe is deze vacature ontstaan?
Wat is er gebeurd met de voorganger in deze functie?
Wie zou de ideale kandidaat zijn voor deze positie en in hoeverre pas ik in dat plaatje?
Wat bedoelt u precies met flexibiliteit?
Hoe zijn de diensten in de praktijk?
Welke opleidingsmogelijkheden biedt uw organisatie?
Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien naar andere functies?
Hoe is de sfeer op de afdeling?
Hoe ziet een typische werkdag eruit voor de komende 30 dagen?
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor deze functie?
Zou u wat meer kunnen vertellen over de verantwoordelijkheden?
Wordt er regelmatig overgewerkt?

2. Over het bedrijf

Hoeveel mensen werken er op de afdeling?
Hoe groot is het team waarin ik zou komen te werken?
Wie zou mijn leidinggevende zijn?
Wat is de toekomstvisie voor het bedrijf?
Wat kunt u mij vertellen over nieuwe producten, diensten of plannen?
Hoe worden beslissingen genomen?
Hoe zou u de bedrijfscultuur willen omschrijven?
Wat zijn de belangrijkste concurrenten voor uw bedrijf?

3. Over de sollicitatieprocedure

Hoeveel andere kandidaten zijn er voor deze functie?
Hoeveel mensen nodigt u uit voor een tweede gesprek?
Wanneer kan ik een reactie verwachten
Wat zijn de volgende stappen in de procedure?
Wanneer voert u de laatste sollicitatiegesprekken?