Wil jij meehelpen met de energietransitie? 

Zonnepanelen monteur: een stralend beroep met een groen randje!

De zon is niet alleen een grote gele bol die ons licht en warmte geeft, maar ook een enorme batterij die we kunnen gebruiken om elektriciteit op te wekken. Dat doen we met zonnepanelen, die eigenlijk een soort puzzels zijn van kleine stukjes silicium. Als de zonnestralen op deze stukjes vallen, gaan er elektronen bewegen en ontstaat er een stroompje. Door veel van deze stroompjes aan elkaar te koppelen, krijgen we genoeg energie om onze lampen te laten branden, onze telefoons op te laden of onze elektrische auto’s te laten rijden.

Zonne-energie is een vorm van groene of duurzame energie. Dat betekent dat het geen vieze gassen uitstoot, zoals broeikasgassen. Broeikasgassen zijn gassen die in de atmosfeer blijven hangen en ervoor zorgen dat de aarde opwarmt. Dit heeft allerlei nare gevolgen, zoals smeltende ijskappen, stijgende zeespiegel, droogte, overstromingen en extreme weersomstandigheden. Door over te stappen van fossiele energie (zoals steenkool, aardgas en aardolie) naar groene energie (zoals zonne-energie, windenergie en biomassa) kunnen we hopelijk nog iets doen aan de klimaatverandering. Dit noemen we de energietransitie.

Onuitputtelijke bron 

Zonne-energie heeft ook andere voordelen. Het is een onuitputtelijke bron van energie, want de zon zal nog miljarden jaren schijnen. Het is ook een goedkope bron van energie, want de zon schijnt gratis en de prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald. Bovendien kun je met zonnepanelen je eigen energie opwekken en zelfs terug leveren aan het net als je meer produceert dan je verbruikt. Zo kun je geld besparen op je energierekening.

Zonne-energie is mega veelzijdig. Je kunt er je huis mee verwarmen, je telefoon een opkikker geven, of je elektrische auto een powerboost geven. Maar denk ook eens groot: zonneboerderijen, zonneweides, en zonneparken zijn te gekke projecten waar veel zonnepanelen samenwerken om energie te leveren aan hele buurten, steden, of zelfs regio’s.

Technische skills 

Als je zonnepanelen monteur wilt worden, dan zit je op een stralend pad. Je zorgt voor de installatie van de panelen, camoufleert de kabels en checkt of alles lekker werkt. Technische skills zijn key, en je moet goed snappen hoe elektriciteit werkt. Ook veiligheid is belangrijk, want werken met hoge spanningen en op hoogte is geen geintje. En het helpt als je vriendelijk en communicatief bent, want je hebt veel contact met klanten en gebruikers van de zonnepanelen.

Als je geïnteresseerd bent in het beroep van zonnepanelen monteur, kun je een mbo-opleiding volgen in de richting van elektrotechniek, installatietechniek of duurzame energie. Het is een job met een groen tintje, waarbij je bijdraagt aan een betere wereld. Echt is voor jou dus. Toch?