10 vragen om mee te beginnen

Welke talenten heb jij? 

Een enorm deel van ons leven bestaat uit ons werk. Wel zo leuk als dat dan iets is waar we blij van worden. Heb je ontslag gekregen?  Heb je het gevoel dat je niet meer gelukkig bent met je huidige baan? Of ben je een starter op de arbeidsmarkt? Dan is het hoe dan ook de hoogste tijd voor bezinning. Ga er eens goed voor zitten. 

Nu kun je in het wilde weg gaan solliciteren, maar hoe kom je er achter wat je echt wilt, wat je talenten zijn en wat er nu juist echt helemaal niet bij je past? Raak vooral niet in paniek en ga even terug naar af. Plan in je agenda een aantal sessies met jezelf om antwoord te geven op een aantal belangrijke vragen. Moet dat echt zo serieus? Ja, eigenlijk wel, ja. Schrijf op wat er naar boven komt en bespreek het later met iemand die jou goed kent. Een belletje naar je moeder of een chat met je beste vriend kan geen kwaad. Met de informatie die je nu hebt, weet je wat je te doen staat. 

1. Wat doe je in je vrije tijd? 

Denk eens na over de dingen die je doet als je echt iets voor jezelf aan het doen bent. Wat is je eerste ingeving als je nu zou horen dat je morgen een dag onverwacht vrij bent? 

2. Wat zijn/waren je lievelingsvakken op school? 

Stond je te popelen om naar school te gaan, als je wist dat je een blokuur wiskunde zou hebben? Of vond je die X-as en Y-as helemaal niks, maar had je juist wel weer plezier in het vak aardrijkskunde? Je voorkeur zegt meestal veel over je talenten. Als je iets makkelijk kan, dan heb je er aanleg voor. 

3. Waar krijg je complimenten over? 

Je krijgt vast wel eens een compliment van een collega, een vriend of van familie. Wanneer zei iemand tegen je: Wat goed, dat zou ik echt niet kunnen? Denk hier eens aan terug en schrijf op wat je toen precies gedaan had. 

4. Waarover vragen anderen jou om advies? 

In welke situatie kloppen mensen bij jou om te vragen hoe ze iets zullen aanpakken? Gaat het dan om iets wat je aan het doen bent, of over hoe je iets gezegd hebt? Denk hier eens over na en je bent weer een stap verder. 

5. Wat vond je als kind leuk om te doen? 

Waar speelde je graag mee toen je kind was? Was je uren lang bezig met het stapelen van blokken, speelde je schooltje met je poppen of vond je winkeltje spelen het leukste wat er was? 

6. Wat gaat je gemakkelijk af?  

Sommige dingen vinden we moeilijk, terwijl andere dingen vanzelf gaan. Sta eens stil bij wat je elke dag doet. Wat vind jij kinderspel? 

7. Wanneer vliegt de tijd? 

Als we plezier hebben in een activiteit, dan lijkt het alsof de tijd vliegt. Vinden we iets juist saai of lastig, dan kruipt dezelfde tijd tergend langzaam voorbij. Waar ga jij zo in op, dat je niet eens in de gaten hebt dat de dag al bijna om is? 

8. Welke nieuwe kennis en vaardigheden pak jij snel op? 

 Je weet waarschijnlijk nu al waar jij een kei in bent. Ga nu eens na hoeveel moeite het je heeft gekost om dat te leren. En hoe zit dat met dingen waar je niet zo goed in bent, heb je daar eigenlijk al tijd in gestopt? 

9. Waar ben je deze week tevreden over? 

Denk een s terug aan de afgelopen week. Wat was een moment dat je jezelf een klopje op de schouder kon geven? 

10. Waar ben je trots op? 

Heb je een prestatie geleverd waar je uiterst tevreden over bent? Wat doe je of heb je gedaan waar je trots op bent? ‹‹